header The Road Traveler

Over Nathalie Heemskerk

 

Klinisch psycholoog, arts en psychiater

De wisselwerking tussen body, mind & spirit boeit me enorm. Die interesse in een totale kijk op de mens bracht me bij de psychologie. En later bij de psychiatrie. 

Met aandacht voor de holistische psychiatrie. Want die duurzame visie bundelt alle elementen die ik een warm hart toedraag. Ik hou van een open blik. Op mensen en op mogelijke oplossingen. Daarom bouw ik graag bruggen tussen verschillende benaderingen. Om patiënten op een menselijke en duurzame manier te helpen. Die aanpak maak ik graag voor iedereen toegankelijk.

Dankzij mijn gevarieerde parcours ben ik een breed gevormde klinisch psycholoog én psychiater. En ik blijf een nieuwsgierig persoontje. Daarom school ik vaak bij. Dat houdt me fris en alert.

Ervaring

 • Klinisch psycholoog aan het UZ Leuven (afdeling Angst & Depressie): inzicht en ondersteuning bij valkuilen en oplossingen bij angst en depressie.
 • Psychodiagnostisch onderzoek: gedetailleerd beeld vormen van een diagnose via vragenlijsten en uitgebreide testen
 • Psychiater bij crisisafdelingen en crisishulp aan huis (GGzE, MET ggz): eerste hulp bij ernstige psychiatrische klachten (acute agressie, suïcide, …)
 • Psychiater in de wijk (GGzE): op huisbezoek met de fiets. Begeleidingsgesprekken aan huis, zowel milde als ernstige (chronische) klachten.
 • Psychiater in de verslavingszorg (Novadic Kentron): ondersteuning bij zware alcohol- en drugsproblemen.
 • Ziekenhuispsychiater bij het Catharina Ziekenhuis Eindhoven en het Mariaziekenhuis Pelt: begeleiding van patiënten met een combinatie van geestelijke en lichamelijke klachten.
 • Ruime ervaring met quasi alle leeftijden en verschillende therapievormen. Van 15 tot +90 jaar en zowel begeleiding in groep als individueel.

Basisopleiding

 • Arts-specialist in de psychiatrie - GGzE Eindhoven - 2021
 • Master in de geneeskunde - Universiteit Maastricht - 2017
 • Bachelor in de biomedische wetenschappen - Universiteit Hasselt - 2013
 • Master in de klinische en gezondheidspsychologie - Katholieke Universiteit Leuven - 2009
  (Visumnummer Klinisch Psycholoog: 327727)

Bijscholingen

 • Psychedelische psychotherapie (lid bij Psychedelic Society Belgium)
 • Fundamentele Kinesiologische Communicatie (FKC) - 2022
 • Spiritualiteit in de psychiatrie - 2021
 • Stemmeninterview - 2020
 • Open Dialogue (systemische therapievorm) - 2019
 • Emotional Freedom Technique (EFT) - 2018
 
undefined

Nathalie als mens

In de eerste plaats ben ik mama van David (°2017) en Aline (°2022). David werd geboren drie maanden voor de start van mijn opleiding tot psychiater. Hij groeide het hele traject met me mee. Hij is ondertussen een leuk en guitig kereltje. En heel fier op zijn zusje. 

Ik ben de vrouw van Kurt, mijn rots in de branding. Samen vormen we een evenwichtig en sterk team. In 2020 kochten we ons droomhuis. Een deel daarvan renoveren we tot het multidisciplinaire gezondheidscentrum Folivora. Dit is ons medisch sociaal-maatschappelijk project. Kurt is de innovatieve handy man die de mooie praktijkruimtes en polyvalente zaal (ver)bouwt. En bij al die inspanning hoort ook ontspanning. Dat doen we door creatief bezig te zijn in onze (moes)tuin. Of met een stevige wandeling of jogsessie in het bos. En als het even kan, trekken we op avontuur door de Oostenrijkse bergen.

Last but not least, ben ik medemens van zoveel kleurrijke personen, die ik mijn patiënten mag noemen. Zij inspireren me elke dag om zorg te bieden die hen alle recht aan doet.

Nathalie als spreker

Ik ben gepassioneerd door de holistische psychiatrie (ook integrale psychiatrie genoemd). En vooral door de belangrijke rol die de patiënt heeft in zijn eigen gezondheid. Het is een vrij nieuwe stroming binnen de psychiatrie, die aan belang toeneemt. Ik deel mijn enthousiasme en inzichten graag tijdens informele lezingen. Dat is een ongedwongen kennismaking met de holistische / integrale gezondheidszorg. Interessant voor een breed publiek: of je nu zorgprofessional bent of gewoon begaan met je eigen gezondheid. Tijdens zo'n sessie geef ik een algemeen beeld en deel ik ervaringen, tips en anekdotes. Daarnaast spreek ik ook in academische context zoals het Vlaamse GGZ-congres.

Lezing organiseren? Contacteer me voor meer info.

Nathalie Heemskerk © 2023 - Algemene voorwaarden en privacy